Upcycling | Van T-shirt naar Zpagetti

shirtje3

Als je mijn blog langer volgt weet je dat ik het erg leuk vind om ‘Upcycling’ projecten te doen. Iets maken van iets wat je normaal gesproken toch weggooit. Via Pinterest kwam ik erachter hoe je van T-shirts Zpagetti kunt maken om bijvoorbeeld mee te kunnen haken of breien. Ik vind het echt een super leuke manier om zo iets te doen met je oude shirts en daarom deel ik het graag met jou!

Wat heb je nodig?

  • Een oud T-shirt
  • Schaar

& Hoe maak je Zpagetti van een T-shirt?

shirt01Zelf gebruik ik als voorbeeld een T-shirt dat van Nick is geweest. Ja, hij is die verveel die aan het einde van je vakantie de boel nog even kan verzieken op Schiphol ;-). Haha nee, grapje, hij is heel lief! Hij krijgt elk jaar nieuwe shirts, dus dit wat een goede manier om iets nuttigs te doen met al zijn verwassen shirts. Leg je T-shirt neer zoals op de foto, plat op tafel of op de grond.

shirt02Knip onder de oksels van het T-shirts in een rechte lijn de bovenkant van de onderkant. Knip ook de zoom van het T-shirt af. Met de zoom en de bovenkant doen we nu verder niets. Maar je zou deze overblijfselen bijvoorbeeld heel goed in reepjes kunnen knippen en later kunnen gebruiken voor vulling van bijvoorbeeld een knuffel of een kussen.

shirt03Dit is wat je dus nu hebt. Strijk een beetje glad. De bovenkant en onderkant op deze foto zijn de dichte naden, de rechter- en linkerkant zijn nu open.

shirt04Vouw de stof nu dubbel, maar vouw de onderkant nu niet helemaal tot boven. Laat ongeveer een ruimte over van 2 centimeter.

shirt05

Vouw nogmaals van onder naar boven dubbel maar blijf de ruimte van 2 centimeter houden.

shirt06

Knip met een schaar stroken van ook ongeveer 1,5 – 2 centimeter breed.

shirt07

Rol de lap stof nu uit en je krijgt dit. Vind je het lastig om het te knippen zoals ik net liet zien, dan kun je ook de stof niet vouwen en gewoon lange stroken knippen. Dit is iets meer werk, maar gaat natuurlijk prima. Als je een scherpe (stoffen) schaar gebruikt is het overigens geen probleem om de stof te knippen als deze gevouwen is.

shirt08Hang de stof nu als een soort ‘mouw’ om je arm heen en knip diagonaal van de ene strook naar de andere strook zoals de pijlen op de foto.
Als je het goed doet krijg je een eindeloos lange strook van stof. Doe je het verkeerd? Dan eh… allemaal losse stukjes, net zoals ik in eerste instantie ;-).

shirt11

Rek nu de lange strook helemaal uit. Dit doe je door steeds een stukje in beide handen te nemen en een kort rukje te geven. Zo rek je het goed uit.

shirt12

Rol op en klaar is je bolletje Zpagetti!

shirt13 shirt14 shirt15

Een T-shirt is ongeveer een handjevol Zpagetti :D!

shirtje1

En zo maak je van al je T-shirts mooie bolletjes Zpagetti. Schattig!

shirtje2 shirtje3 shirtje4

Zo zie je maar weer hoe makkelijk het is om iets nuttigs te doen wat je normaal gesproken zou weggooien of naar de kringloopwinkel zou brengenPersoonlijk vind ik Zpagetti best een duur product maar vind ik het effect altijd super cool. Gehaakte poefjes of kleedjes van Zpagetti vind ik altijd heel gaaf.

Je kunt je zelf gemaakt Zpagetti verven of in een emmertje bleekmiddel leggen om deze te kleuren of lekker ‘clean’ wit te maken. En dan verwerken en er iets gaafs van haken of breien. Zelf ben ik geen held in haken. Het wordt voor mij dus tijd om even wat YouTube lesjes haken te gaan volgen ;-). Veel plezier!