Upcycling | Hemdjes worden Cirkelsjaal!

CS14

Alsjeblieft! Van Joyce kreeg ik een flinke zak met kleding wat ze niet meer droeg. Niet om zelf te gaan dragen maar om lekker mee te gaan ‘Upcyclen’. Afgelopen weekend besloot ik toch maar eens een gokje te wagen. Ik viste er twee hemdjes uit en maakte binnen een uurtje een super leuke Cirkelsjaal!

Wat heb je nodig?

  • Twee hemdjes, liefst in verschillende kleuren
  • Borduurgaren of haakgaren, ook liefst in verschillende kleurtjes
  • Notitieboekje
  • Schaar
  • Naaimachine & naaibenodigdheden

& Hoe maak je zo’n gave Cirkelsjaal?

CS01 CS02

Allereerst gaan we kwastjes maken, heel veel kwastjes! Nee hoor, wees maar niet bang! Ik maakte er 12. Haal het borduurgaren en het notitieboekje tevoorschijn. Gebruik het boekje als een soort ‘mal’ om de garen omheen te wikkelen. Ik wikkelde de garen ongeveer 10 keer om het boekje. Knip dan af.

CS03

Haal voorzichtig van het boekje af en knoop een stukje garen precies om het midden. Laat de touwtjes lang en knip ze niet af.

CS04

Vouw nu om het midden dubbel en knoop een touwtje een beetje boven het midden.CS05

Knip vervolgens alle lusjes open, zodat je een kwastje krijgt. de touwtjes van het tweede knoopje wat je hebt gemaakt, kun je net zo lang knippen als de rest. Je hebt een kwastje! Maak er zo nog minimaal 12. Het liefst in verschillende kleurtjes. Ik maakte vier blauwe, vier roze en vier gele.

CS06 CS07

Kies twee hemdjes uit die nog mooi zijn. Was ze en strijk ze.

CS08

Knip van allebei de hemdjes de bovenkant, de onderkant en de twee zijnaden af. Zo krijg je vier lapjes stof. Ik knipte eerst het paarse hemdje, zodat ik de paarse stof kon gebruiken om te kijken hoe groot in de grijze stof moest knippen. Het is namelijk wel fijn als de lappen stof allemaal even groot zijn.

CS09

Nu naaien we de lapjes stof aan elkaar. Ik heb ervoor gekozen om paars en grijs af te wisselen met elkaar. Leg in dit geval een paars en grijs lapje met de goede zijden op elkaar en naai vast. Doe dit ook met de andere twee lapjes en vervolgens naai je alles aan elkaar.

CS10

Zo krijg je een hele lang doek van paarse en grijze stofjes. Ik vind het er nu al leuk uit zien, stiekem!

CS11

Pak je kwastjes erbij! Vind je ze ook niet cute? Ik wel! Ik ga nog even nadenken wat je hier nog meer mee kunt doen. Misschien heb jij nog een leuk idee?

CS12

Oké, vanaf nu is het even opletten! Ik heb in eerste instantie alle naden die ik had genaaid plat gestreken. Vervolgens heb ik de doek dubbelgevouwen met de goede kanten op elkaar en ook gestreken. Ik heb soms een beetje gebrek aan (naai) inzicht, dus ik moest even goed uitvogelen hoe ik het zo voor elkaar kreeg dat de kwastjes na het naaien mooi aan de buitenkant zouden zitten. Leg de kwastjes tussen de de bovenste en onderste laag in, met de lange touwtjes naar buiten. Speld af, zodat ze niet los kunnen laten.

CS13

Naai nu over de gehele lengte vast. Houd tussendoor goed in de gaten of de kwastjes nog goed recht zitten en vooral of ze stevig vast genaaid zijn. Dit overkwam mij dus, want ik ben al een aantal kwastjes kwijt ;-).

CS14

Nu komt the fun part! Keer binnenstebuiten! Wow! Dat ziet er echt al gaaf uit!

CS15

Dit vond ik overigens ook even lastig, de tunnels aan elkaar naaien. Ik heb het afgespeld en steeds even goed gekeken of de sjaal dan echt zo netjes werd als ik wilde. Toen ik helemaal zeker wist dat het goed zat, heb ik hem door de naaimachine gehaald. Oh, en wil je nog je label aan je sjaal hebben? Speld deze er dan tussen, voordat het te laat is ;-).

CS16

Je houd een kleine opening over die je met de hand dicht kunt naaien. Ik heb ervoor gekozen dit met de naaimachine te doen. Je ziet er bijna niks van! Wow! Je sjaal is klaar!

CS17

Hihi! Hier is de sjaal in actie! Ik heb nog helemaal geen tijd gehad om een goede foto te schieten van het eindresultaat. Deze zal ik dus in de loop van de week toevoegen. Maar zo zie je al hoe mooi hij staat bij Saar. Hier gingen we even uitwaaien op Hoek van Holland. Saar was zo verkouden en we moesten even uit al die bacillen!

CS18

& een beetje crappy foto met mijn iPhone, om ook even te laten zien hoe hij bij mij ‘hangt’. Ik vind hem heel héél erg leuk!

Zo zie je maar dat je die hemdjes waar je op bent uitgekeken niet direct hoeft weg te gooien! Je kunt er gewoon een hele hippe sjaal van maken! Het is ook nog eens lekker budget proof, want je hoeft geen nieuwe stofjes te kopen.

Ga jij ook zo’n sjaal maken? Of ga je iets anders doen met jouw ‘oude’ kleding?