Kom in een Creatieve Flow: 5 Tips

Creaflow

De laatste tijd krijg ik in mijn omgeving of via de mail hele leuke reacties op mijn blog! Maar vaak krijg ik ook de vraag hoe ik het voor elkaar krijg om elke keer weer allerlei DIY’s online te zetten, waar ik al mijn ideeën vandaan haal en vooral: Hoe ik in die Creatieve Flow kom? Het leek me leuk om mijn tips en ideeën met jullie te delen. Ook ik heb namelijk periodes waarin ik geen leuke ideeën heb en ik mijn naaimachine het raam uit wil gooien!

Just. Do. It.

Flow3

Oké, mijn eerste tip is simpeler dan het lijkt. Of tenminste, het is eigenlijk heel simpel: Gewoon gaan doen! Wil je al heel lang die ene slabber voor je zwangere vriendin maken of die hippe kussenslopen voor op de bank? Wacht niet langer en ga het gewoon doen! Spreek met jezelf af dat je jezelf nú van de bank af schopt en achter die naaimachine gaat zitten of je verfspullen bij elkaar gaat zoeken. Ik heb ook heel lang er tegenaan zitten hikken om te starten met Gras tussen je Tenen, terwijl ik mijn domeinnaam allang had gekocht. Ik wilde de perfecte lay out, de perfecte ruimte om met mijn DIY’s te kunnen maken, maar ondertussen gebeurde er NIKS. Ik zat duidelijk niet in een Creatieve Flow. En nee, ik werd er niet gelukkig van. Elke dag voelde ik mijn ‘loser-heids-gehalte’ groeien ;-). Dat terwijl ik nu niet meer kan stoppen. Mijn hoofd stroomt over van ideeën en mijn handen jeuken! Start dus gewoon vandaag!

Maak je Leefomgeving Inspirerend!

Zorg voor een fijne omgeving waarin je je lekker voelt en waardoor je je kunt laten inspireren. Ik doel hierbij niet perse op een opgeruimde omgeving of een perfecte ‘craftroom’. Mijn huis is namelijk verre van opgeruimd en ik DIY gewoon lekker aan de keukentafel. Wat ik wél bedoel? Zorg dat je je omringt met lieve mensen met wie je lekker kunt dromen en waar je ideeën juist van groeien. Maak het knus in huis zodat je het fijn vind om lekker aan de slag te gaan. Zelf bespreek ik vaak mijn DIY ideetjes met vrienden, waardoor ik juist nog meer ideeën krijg. Ja, ik knutsel gewoon aan de keukentafel terwijl mijn dochter daar zit met haar plakkerige appelstroop vingertjes. Maar het is gezellig en fijn en daardoor raak ik geïnspireerd.

Sleep een Notitieboekje mee

Overal waar ik ga, er gaat ALTIJD een notitieboekje mee. Niets werkt fijner dan mijn notitieboekje. Ik ben dol op de boekjes van Moleskine, maar werk ook graag met de boekjes van Dille & Kamille en Hema. Krijg ik een idee, dan schrijf ik het meteen op! Ook thuis, ook wanneer ik aan het douchen ben. Zelfs naast mijn bed ligt een boekje. Ik kan gewoon niet meer zonder. Mijn boekjes zijn mij heilig! Al mijn plannen, dromen en wensen staan hierin!

Laat je ver… eh, Afleiden!

Flow2

Soms zit ik achter mijn Macbook en minstens 10 minuten te staren naar een witte WordPress pagina en komt er geen blog uit mijn handen. Soms zit de lijm in mijn haren of prik ik meerdere malen met een naald in mijn vinger. Dan is mijn Creatieve Flow verdwenen en word ik super chagrijnig! Enige remedie? Afleiding! Leg je erbij neer dat nu niet het moment is en dat het tijd is voor iets anders. Accepteer dat je nu geen loser bent, maar gewoon toe bent aan iets anders. Vaak ga ik dan gewoon iets anders doen. Lekker naar buiten en een flink stuk wandelen, rustig een filmpje kijken, flink sporten of lekker met een Magazine languit op de bank. Je zal merken dat de creativiteit en inspiratie snel weer terugkomt!

Vind het Moment

Flow1

Merk je dat je vingers gaan kriebelen of dat je echt een fantastisch idee hebt? Dan is dit hét moment om lekker te gaan DIY’en en heb je jouw Creatieve Flow gevonden. Houd voor jezelf bij wanneer de momenten zijn waarop jij zin hebt om lekker creatief aan de haal te gaan. Misschien kom je er wel achter dat die momenten op Zondagochtend zijn of juist ’s avonds na GTST. Ga dan ook alleen op die momenten lekker aan de slag en je hebt je Creatieve Flow zo weer te pakken!

& Hoe zit het dan met mijn Creatieve Flow?

Toevallig zit ik nu al een tijd in een Creatieve Flow en heb ik eerder gebrek aan tijd dan aan zin om mijn lijstjes af te werken. Toch was het een paar weken wel anders en moest ik me er echt toe zetten om weer aan de slag te gaan. Ik merk dat als ik een paar dagen niet aan het DIY’en ben geweest de stap ook groter is om mijn spullen bij elkaar te pakken en aan de slag te gaan. Maar als ik eenmaal begonnen ben, dan ben ik haast niet meer te stoppen ;-). Een Creatieve Flow komt en gaat en zolang je weet dat de zin om te gaan DIY’en vanzelf wel weer komt, komt het allemaal goed! Have fun!