In 5 Stappen aan de Slag met een DIY

schets1

Als ik een leuk idee heb voor een DIY of nog niet helemaal weet wat ik juist wil gaan doen met een idee, neem ik een aantal stappen om tot het juiste eindresultaat te komen. Wanneer ik dit niet doe eindigt mijn DIY vaak in een hoek en zit ik gefrustreerd (en huilend ;)) op de bank. Het lijkt me leuk om deze ‘stappen’ met je te delen.

Inspiratie Opdoen

MLIF206

Vaak weet ik al wel ongeveer wat ik wil gaan DIY’en, maar weet ik niet goed in welke kleur ik iets moet maken of met welk materiaal ik het beste kan gaan werken. Dan doe ik graag inspiratie op. Natuurlijk doe ik met heel veel liefde inspiratie op op Pinterest, al kan dit me ook wel tegenwerken. Andere manieren om inspiratie uit op te doen zijn voor mij (online) Magazines, boeken, Instagram en bijvoorbeeld fijne inspirerende winkels.

Tekenen

schets2

Heb ik eindelijk een idee voor een DIY, dan maak ik vaak eerst een tekening. Dit zijn echt afschuwelijke tekeningen, ik kan het eerder schetsen noemen. Ik heb niet zoveel ruimtelijk inzicht (nee, echt!) en vind het daarom fijn om dingen uit te tekenen. Vaak bij naai projectjes of dingen die je echt in elkaar moet zetten wil het bij mij weleens mis gaan. Ik teken dan lekker uit hoe ik alles wil gaan aanpakken.

Verdiepen in het Materiaal & Techniek

BL05

Soms wil ik iets gaan maken met een materiaal of een ingrediënt (bij koken/bakken) waar ik nog niet erg bekend mee ben. Of ik moet een techniek gaan gebruiken die ik niet goed in mijn vingers heb. Dan verdiep ik me daarin! Zo wist ik eerst niet (al langer geleden al, hoor) hoe ik om moest gaan met biaisband, maar wilde dit wel graag gebruiken voor de afwerking van mijn hoes voor de naaimachine. Ik zocht filmpjes op YouTube waar dit in werd voorgedaan en las blogs met verschillende tips hierover. Zo raak ik ermee gewend en weet ik zeker dat ik mijn DIY straks niet alle hoeken van de kamer zal laten zien ;-).

Patroon Tekenen of Voorbeeld maken

labels02

Net voordat ik aan de slag ga met een DIY maak ik vaak alvast een klein voorbeeld of patroon. Wil ik een kussensloop maken bijvoorbeeld, dan maak ik eerst van papier een patroon zodat ik deze kan gebruiken om de stof later te kunnen knippen. Of wanneer ik een bepaalt materiaal lastig vind om mee te werken, of niet gelijk het ‘dure’ materiaal eerst wil gebruiken, maak ik eerst een proefversie met makkelijker of goedkoper materiaal.

Aan de slag!

Insta106

En wanneer alle stappen dan zijn doorlopen, dan ga ik lekker aan de slag met de DIY. Het is natuurlijk echt niet altijd zo dat ik bij het DIY’en op deze manier aan het werk ga. Wanneer ik iets maak wat ik wil delen op mijn blog, gaat het vaak wel zo. Ik wil dan gewoon niet teveel fouten maken en het gevoel krijgen dat ik tijd heb ‘weggegooid’ ;-).

Ga jij op een bepaalde manier aan de slag met creatieve projecten?