Energierepen en Hazelnoot Chocola

nakd

Hi! Daar ben ik weer! Ik was gisteren zo enthousiast toen ik mijn thema voor 2016 met je deelde, dat ik direct naar boven ben gegaan om een start te maken met het uitzoeken van al onze boeken. Nadat ik alle boeken van de kast heb geplukt (bij ons staan de boeken op onze kledingkast) ben ik afgehaakt. Man man man… alleen de boel al van die kast afhalen was een drama. Wat een boel boeken hebben we. Het merendeel van de boeken was ik allang weer vergeten.

Maar eigenlijk wil ik het vandaag helemaal niet hebben over al die boeken. Ik wilde eigenlijk even met je kletsen over het doen van de boodschappen. Of vooral eigenlijk over minimalisme en het doen van boodschappen.

Wacht even!

Voordat je nu weg klikt en denkt dat ik het over huisvrouwen meuk ga hebben, dat is niet waar ik over wil gaan praten. Wél wil ik praten over mijn tochtje door onze lieve Albert van vanmiddag en hoe ik mezelf daar tegen kwam. 

Als het gaat om het doen van boodschappen, dan heb ik daar echt een soort haat/liefde verhouding mee. Het is eigenlijk net een beetje hoe mijn pet staat. Soms vind ik boodschappen doen afschuwelijk (want: moe, honger, het is te druk, vervelende kleuter bij me etc.) en soms vind ik het heerlijk (want: lekker toetje uitzoeken, snuffelen tussen de kruiden en tuttebellen bij het alle arty farty Zonnatura producten).

Vandaag had ik er wel even zin in. Saar speelde na school bij een vriendinnetje, mijn werk had ik af en ik stapte dus op de fiets naar onze blauwe baas. Eenmaal daar aangekomen pakte ik een kar en ging ik dus lekker aan de slag op zoek naar mijn avondeten.

De afgelopen weken ben ik een stuk kritischer wat betreft het doen van de boodschappen. Een beetje letten op de prijs en nadenken over of we het echt wel nodig hebben of gaan eten. Dus ook vanmiddag. Ik was lekker een beetje kritisch aan het zijn.

Zo besloot ik bijvoorbeeld geen Spa mee te nemen (want: te zwaar op de fiets, kraanwater is ook best te pruimen en ik heb ook nog lekkere thee en koffie), sloeg ik het schap met alle lekkere broden over en negeerde ik het schap met zoete zooi. En toen lieve mensen, kwam daar het moment…

Ik was eigenlijk op zoek naar wc reiniger, maar op de een of andere manier staat het schap van alle schoonmaakmiddelen recht tegenover het schap van alle (Zonnatura en andere merken) natuurproducten. En daar stopte ik en kon ik niet meer verder lopen. Ik keek en zag natuurlijk precies op ooghoogte dit:

nakd

En in een automatische beweging keek ik op het pak, vervolgens naar de prijs en gooide ik het zo in mijn kar. Ik liep verder en ineens, ja, ineens stopte ik toch weer. Want daar ervoer ik mijn leermoment. Daar, op dat moment in die grote fijne Albert stond ik zonder na te denken, zonder me bewust te zijn, een veel te duur product in mijn kar te gooien.

Ja ja, je zal vast denken, tsjongejonge Sanne, het gaat hier om een pak met energierepen van een paar euro. Doe eens effe normaal…

Hahaha, ja weet je, ik zal het even verder vertellen. Want natuurlijk is het ook een beetje kansloos om een heel drama te gaan zitten maken over een paar energierepen van een paar euro. Ik bedoel, lekker boeiend. Maar waar het mij om gaat is met welk gemak ik, zonder dat het nodig is, gewoon een random product in mijn kar gooi terwijl ik het niet eens nodig heb!

Ook dat laatste is natuurlijk niet zo’n punt. Als je af en toe gewoon even iets koopt omdat je zin hebt om dat te kopen. Maar weet je waarom ik er wel een punt van maak? Ik keek vandaag op onze gezamenlijke bankrekening (salaris! Yes!) en zag dat we gewoon ruim over hadden van afgelopen maand. Geld wat gewoon niet is opgegaan. En dat komt omdat we de afgelopen weken in het kader van mijn thema veel kritischer zijn geweest in wat we wel en niet kopen. Is dat tof, of niet?

Met dit kletspraatje wil ik niet nu een één of andere extreme geitenwollen sokken feminist lijken met zo’n wijzend vingertje. Ik wil vooral vertellen hoeveel ik nog te leren heb. Hoe erg ik gewoon allerlei random dingen, zoals boodschappen, op de automatische piloot doe. En hoe ik dus geld uitgeef zonder erover na te denken. En hoe leuk het dus is om dit te beseffen. En hoe fijn het voelt om zo’n pak met energierepen terug te leggen. En te zien dat je geld overhoud aan het einde van de maand. Ook voor het eerst trouwens.

Die energierepen heb ik dus uiteindelijk niet gekocht. Maar eigenlijk ben ik nog niet geslaagd voor het Minimalisme examen. Ik kocht namelijk wel een reep pure chocolade met hazelnoten.

Alleen was die wel een stuk goedkoper ;-).