DIY | Kledinglabels

labels09

Ik kreeg de vraag hoe ik  aan mijn ‘Gras tussen je Tenen’ kledinglabels kom. Ik kan je vertellen, die heb ik zelf gemaakt! Het is namelijk heel simpel en ik ga je laten zien hoe je dit ook zelf kunt doen.

Wat heb je nodig?

  • Computer
  • Printer
  • Transferpapier van bijvoorbeeld Hema
  • Stuk katoen, iets groter dan A4 formaat
  • Bakpapier, ook iets groter dan A4 formaat
  • Strijkijzer
  • Schaar

& Hoe maak ik zelf mijn Kledinglabels?

labels01

Zelf gebruik ik transferpapier van Hema. Ik heb eigenlijk nog nooit transferpapier gebruikt van een ander merk dus ik heb ook geen vergelijkingsmateriaal.

labels14

Allereerst maak je de labels op de computer. Hier kan je Word of Excel gebruiken. Zelf gebruik ik Pages omdat ik een Macbook heb. Maak de labels in spiegelbeeld. Probeer zoveel mogelijk het papier te benutten zodat je straks heel veel labels hebt.

labels02

Leg een vel transferpapier in de printer en print het document af op het transferpapier.

labels03

Neem nu je lap stof en leg hier het vel transferpapier met de tekst naar beneden op de stof. Dek af met een stuk bakpapier en strijk hier met je strijkijzer overheen. Volg de gebruiksaanwijzing van het papier. In mijn geval moest ik ongeveer 12 seconden per stuk een ronddraaiende beweging maken.
labels05

Tussendoor kun je kijken of het goed gaat. Soms ‘pakt’ de stof niet direct het papier omdat het strijkijzer nog niet heet genoeg is of wanneer je er niet goed overheen bent gegaan. Dan kun je nogmaals er goed overheen strijken.

labels06

Wanneer je denkt dat de letters goed op de stof staan haal je het papier eraf. Dit gaat het best wanneer het nog een beetje heet is. Dus haal nog een keer flink het strijkijzer eroverheen en haal in een vloeiende beweging het papier van de stof.

Vervolgens fixeer je de tekst door het bakpapier over de tekst heen te leggen en nog even goed te strijken. Hiermee zorg je ervoor dat wanneer je de labels zou wassen je de tekst er niet direct af wast. Tegelijkertijd haal je ook de overtollige inkt weg.

labels07

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is met een schaar de labels te knippen. Knip precies en netjes de labels af.

labels08

Hoera! In een mum van tijd maak je zo een handvol labels!

labels09

En het fijne is dat ze niet rafelen, omdat er een laagje omheen zit van het transferpapier!

labels11 labels12

Om de labels te gebruiken vouw je de dubbel en leg je ze tussen twee lapjes stof onder de naaimachine. Als je meer wil weten hoe je dit goed doet, laat dit dan weten in de reacties, dan kan ik daar nog eens een blogpost aan wijden.

labels13

Zelf heb ik de labels in een plastic doosje opgeborgen bij mijn naaimachine. Op deze manier kan ik nu aan alles wat ik maak een labeltje naaien en weet zo iedereen dat het een Gras tussen je Tenen ‘Original’ is. Leuk hè?