(P)inspiratie | DIY Advent Kalenders

Op 2 december begint de vierde zondag voor kerst en dus ook de start voor de Advent kalender. Als kind ben ik gelovig opgevoed, al doe ik hier nu niets meer mee. Toch is de advent kalender me altijd bij blijven staan! Als kind kregen ik en mijn broer vaak zo’n doos met allemaal vakjes, met achter elk vakje een chocolaatje. Zo was het een soort ‘aftelkalender’ voor Kerst. Zo’n kartonnen doos met chocolaatjes is lekker, maar ook een beetje saai en ongezond. Ik ben op zoek gegaan naar DIY Advent Kalenders. De één nog leuker dan de ander! Kijk je mee?

Klik op de foto voor de bronWat een schatje! In eerste instantie leek dit me een echte kalender voor een jongen, maar vanwege de kleurtjes ook superleuk voor stoere meisjes! Deze kalender maak je heel simpel door huisjes te maken van luciferdoosjes en deze als een dorpje op een vel te plakken. In elk luciferdoosje verstop je een klein cadeautje. Deze ‘kalender’ is haast geen kalender te noemen. Wat een plaatje! Heel leuk om op een herfst/kerst tafel neer te zetten. Ik vind deze zo leuk omdat het echt een schouwspel is. Er hangen wolkjes in de lucht en er zijn wc rolletjes gebruikt als boomstammetjes en dieren. Overal zit een beetje ruimte in voor een kleinigheidje of een mini cadeautje. Simpeler maar niet minder leuk; een slinger! In elke driehoek is ruimte voor een klein cadeautje en elke driehoek is in willekeurige volgorde aan een slinger geregen. Misschien een leuk idee om hem boven het bed van je kindje te hangen. Elke avond voor het slapen gaan een cadeautje van die dag uitpakken! Persoonlijk vind ik het kleurgebruik van deze kalender niet heel erg leuk, maar het idee vind ik geweldig! De kerstboom is gemaakt van vilt en hier zijn knoopjes op genaaid. In elk vakje zit een hangertje met een lusje, ook gemaakt van vilt. Superleuk voor kleine kindjes die elke dag een nieuw hangertje aan de kerstboom mogen hangen. En met Kerst? Dan hangt de boom vol met prachtige versieringen! Een superleuk idee van een van mijn favoriete bloggers Dana, die vorig jaar een blogpost schreef over een advent kalender met boeken! Zij verzamelde ruim van tevoren (dus misschien is het meer een idee voor volgend jaar) boeken met Kerst als thema. Hoe leuk is dat! Zeker voor kinderen die dol zijn op een verhaaltje voor het slapen gaan. Elke avond (of dag) een nieuw boek om te lezen. Deze blijf ik echt onthouden, voor als Saar wat ouder is.

Simpel maar ook origineel, een krat met vakjes (het was een Cola krat) met verschillende kerstballen met nummertjes. Zo kun je elke dag een nieuwe bal in de kerstboom hangen. Persoonlijk zou ik voor mooiere ballen gaan en niet van die lelijke foam nummertjes, maar het idee vind ik wel heel grappig!

In plaats van cadeautjes of snoep en chocola kun je jouw advent kalender ook vullen met opdrachten. Voor elke dag heb je dan een leuke opdracht die je samen met je kids, alleen of met je lief kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor kerstkoekjes bakken, de kerststal inrichten, kerstboom hangers maken etc. Ik denk nog even na over welke advent kalender ik voor dit jaar uit ga kiezen.

Welke vind jij het leukst? En heb je zelf nog leuke advent ideeën?