Mijn Thema van 2016: Minimalisme

Ik hoor je denken… Komt ze weer hoor, die Sanne. Ja. Mijn thema van 2016 wordt Minimalisme en ai, ik vind het best een beetje lastig.

Goede voornemens, ik heb ze altijd al gehad. Afvallen, groentes naar binnen proppen, sporten. Been there, done that. Het werkte niet, want ik heb nog steeds een onderkin. Ik kies daarom liever voor een thema. Nog steeds niet heel gemakkelijk, moet ik eerlijk zeggen. Maar het voelt wel een stuk lekkerder. Ik kan namelijk zelf bepalen op welke manier ik invulling geef aan dit thema.

Waarom Minimalisme

Waarom Minimalisme? Het is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Soms wordt er weleens gezegd dat er eerst iets ergs moet gebeuren voordat er verandering komt. Voorbeeld: je wordt eerst doodziek en beseft je vervolgens dat je je leven om moet gooien en gezonder moet gaan leven. Het doet je beseffen wat belangrijk is.

Zo ging het ook bij mij. Er gebeurde iets in mijn leven wat een grote impact had. Het afgelopen jaar ben in langzaam weer een beetje opgekrabbeld. Zijn wij met ons gezin weer opgekrabbeld. Het voelt heerlijk en doet ons beseffen wat echt belangrijk is.

Als je mij vraagt wat ik belangrijk vind, dan is het de (fysieke als psychische) gezondheid van zowel Nick, Saar als die van mezelf. Ik vind het belangrijk dat we alledrie plezier hebben en maken. Dat we ons fijn en thuis voelen. Ik vind het belangrijk om lieve en betrouwbare vrienden om me heen te hebben. Belangrijk om goede contacten te onderhouden met onze directe familie. En mezelf vrij voelen, dat vind ik ook heel belangrijk.

Nu lees ik, net als jij waarschijnlijk, echt zo’n ‘all you need is love’ verhaal in bovenstaand stukje. Maar ja, ik kan er eigenlijk niks beters van maken, haha!

Wat ik zo mooi vind, is dat bovenstaande zaken allemaal onbetaalbaar zijn. De enige manier waarop deze zaken groeien, is wanneer ik tijd investeer. Tijd die ik op dit moment vooral investeer aan allerlei stomme andere dingen die niet perse een bijdrage leveren aan mijn gevoel voor vrijheid, aan mijn gezondheid of mijn sociale leven. En ja jongens… hier komt de ‘eye opener’ van de dag:

Tijd is geld.

Ik word een beetje wiebelig als ik me besef dat Nick en ik dagelijks onze vrije tijd besteden aan bijvoorbeeld ons werk. Natuurlijk vinden we werken heus wel leuk, maar als ik zou mogen kiezen? Dan hoefden we allebei niet te werken en gingen we de dingen doen die we echt leuk vinden.

Voor het inleveren van onze vrije tijd, krijgen we natuurlijk een salaris betaalt. Vervolgens geven we onze salarissen uit aan een hypotheek en andere vaste lasten, maar ook aan een heleboel flauwekul. En dat is toch jammer? We besteden onze vrije tijd (deels) aan flauwekul.

Maar naast dat we onze vrije tijd besteden aan ons werk, besteden we ook nog een boel tijd aan allerlei andere irritante dingen. Ik noem even het doen van de was (afschuwelijk!), het doen van boodschappen, onderhoud van alle spullen die we hebben, opruimen (bijna elke dag!), nutteloos internetten en televisie kijken… bah. Het kost me allemaal veel te veel tijd en ik besef me meer en meer hoe kostbaar dat eigenlijk is.

Het is tijd voor Simpelheid

Het feit dat mijn huis volstaat met spullen, dat we ons geld uitgeven alsof het niks is, het niet bewust ervaren en beleven van de dagen, het gevoel wat ik elke dag heb als de dag begint. Ik vind het helemaal niet zo chill en wil er vanaf. Daarom dus Minimalisme.

Ik wil een simpeler leven, een leven met meer rust en meer aandacht. Dus ga ik me dit jaar focussen op een minimalistischer leven. Dat betekent niet dat ik direct all the way ga, mijn huis volledig Marie Kondo stijl ga plunderen en alleen met een plant en een bed in ons huis ga wonen.

Minimalisme betekent voor mij niet alleen het plunderen en op zijn kop zetten van ons huis. Het betekent voor mij ook om kritischer na te gaan denken over de activiteiten die ik onderneem. Welke vriendschappen belangrijk zijn en welke verplichtingen. Welke gewoontes ik heb en of ik daar nog tevreden mee ben.

Ik geloof dat het dé manier is voor mij om weer lekker het gevoel te krijgen dat ik het leven leef in plaats van dat ik door het leven geleefd wordt. En dat ik meer energie en plezier krijg in de dingen die ik doe en wil gaan doen.

Heerlijk!

En nu denk je vast. Leuk Sanne, maar hoe ga je dit aanpakken?

Hoe ik dit aan ga pakken?

Ik begin met mijn badkamer kast. Ik dacht, dat is lekker simpel. Nou, dat had ik mooi verkeerd gedacht want zo makkelijk was het niet.

Maar hoe ik het vooral aan wil gaan pakken is door vooral te proberen continue stil te staan bij of de dingen die ik onderneem, aanschaf of altijd doe bijdragen aan mijn gevoel van rust, plezier en kwaliteit. En daarnaast probeer ik ook kritisch alle spullen die we bezitten langs te gaan. En te kijken of het nou echt nodig is om 5 sportbroekjes te hebben terwijl ik nooit sport.

Het lijkt me leuk om hierover af en toe te bloggen. Ik ben niet van plan hier ‘how to’s’ over te gaan schrijven, want ik ben geen über minimalist. Vooral wil ik je meenemen in dit proces. Want ik blijf erbij dat ik het nogal een toestand vind om zo rigoureus met een bezem door het huis te vliegen. Ik ga al huilen bij het idee dat ik mijn kledingkast moet aanpakken, laat staan wanneer ik straks bij alle foto’s en fotoalbums beland.

Nou geloof me, dan heb ik jouw cheerleader dansje (inclusief Pompoms) écht wel nodig!

& vertel me eens, hoe minimalistisch ben jij eigenlijk?