DIY | Brooddeeg / Zoutdeeg

Vroeger, vooral tijdens de herfst- of kerstvakantie, maakte mijn moeder een flinke baal ‘brooddeeg’, ook wel bekend als zoutdeeg. Een deeg op basis van bloem, water, zout en olie waar je superleuk mee kunt kleien. Afgelopen weekend besloot ik dit deeg ook te maken om te kijken of Saar het leuk vond om er mee te spelen. Het was een gigantisch succes!

Het recept voor brooddeeg is simpel:

  • 3 cups bloem
  • 1 tot 1,5 cup lauwwarm water (of misschien wat meer)
  • 1 cup tafelzout
  • 1 eetlepel (zonnebloem) olie

Het is niets meer dan de ingrediënten door elkaar mixen tot een bal met klei. Hij moet niet plakkerig aanvoelen, maar het geheel moet wel voldoende aan elkaar kunnen blijven plakken. Zelf heb ik ervoor gekozen het deeg wat droger te laten. Ik was namelijk niet van plan echt vormpjes ervan te maken en deze te laten drogen of af te bakken. Het was echt puur om Saar ermee te laten klooien ;-).

Om het voor Saar nog wat leuker te maken knipte ik ook wat rietjes in stukjes. Samen met wat satéprikkers (waar ik de scherpe puntjes vanaf knipte) kon ze hier lekker mee peuren in het deeg. Ik vond tussen mijn bakspullen nog wat koekjes uitstekers, ook leuk! Ik koos er zelf voor om het brooddeeg wit te laten. Je zou het ook nog kunnen kleuren met voedingskleurstof of waterverf. Bij waterverf kun je de verf al door het lauwwarme water mengen, dan mengt het geheel beter.

Druk in de weer…

En na afloop kon ik druk in de weer met de stofzuiger :D.

Overigens zijn er echt hele leuke dingen te maken van brooddeeg. Ik heb ooit eens op de basisschool een prijs gewonnen tijdens de kinderboekenweek met het thema ‘Sprookjes’. Ik maakte het huis van Hans en Grietje met brooddeeg en het was echt een super mooi huisje geworden. Hier onder heb ik nog een aantal andere ideeën die je kunt maken met brooddeeg (klik op de foto voor de bron):

Mooie stokjes voor in je kruidentuintje om aan te duiden om welke kruiden het gaat.

Mooie labels voor aan een cadeautje.

Lieve plantenpotjes! Ook leuk om er één te maken met raampjes en er een waxinelichtje in te doen.

Leuk hè? Ben je enthousiast geworden en wil je ook aan de slag met brooddeeg? Je kunt het in de oven afbakken op 100 graden Celsius, afhankelijk van de grootte duurt dit één tot drie uurtjes. Maar nu met de koude temperaturen buiten, kun je je creaties ook goed laten drogen op de verwarming. Veel plezier!