Cactus van Vilt

Heb jij groene vingers? Ik doe vaak een poging, maar ik heb helaas toch vaak dat plantjes het bij mij niet helemaal overleven. Vandaag deel ik zo’n fantastisch idee, namelijk een ‘Plant you Can’t Kill’! Ik maak een Cactus van Vilt, hoe leuk is dat! Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken over water geven, want hij blijft voor altijd leven én in bloei!

Wat heb je nodig?

  • Een lapje groen en bruin vilt
  • Klein stukje gekleurd vilt voor het bloemetje
  • Een stoffenschaar en een kartelschaar
  • Naaimachine (kan natuurlijk ook met de hand, is alleen wat meer werk)
  • Vulling, bijvoorbeeld fiberfill of oude restjes vilt
  • Borduurgaren in de kleur geel, bruin en de kleur van je bloemetje
  • Een naald
  • Een plantenpotje

& Hoe maak je deze Cactus van Vilt

Cactus01

Neem het lapje vilt en vouw hem in de lengte op bovenstaande manier op.

Cactus02

Knip de lap door de helft, maar houd de delen op elkaar gevouwen.

Cactus03

Cactus04

Knip een vorm uit zoals hierboven. Uiteindelijk krijg je, doordat je 3 stukjes op elkaar tegelijkertijd hebt geknipt, 6 van deze vormpjes.

Cactus05

Leg twee stukken op elkaar en naai ze rondom op de naaimachine. Laat alleen de onderkant open. Doe dit nog twee keer met de andere lapjes, zodat je 3 setjes krijgt.

Cactus06

Knip rondom de zoom met de kartelschaar een randje, zodat het al iets meer op een cactus begint te lijken :-).

Cactus08

Leg nu alle stukjes op elkaar en naai ze vanaf de open onderkant recht naar boven door.

Cactus09

Moet je nou eens kijken! Zo ziet het er dus uit en heb je 6 ‘flapjes’ van de cactus. Het krijgt al iets meer vorm.

Cactus10

Vul elk flapje met fiberfill of restjes stof, vilt, keukenpapier etc. Ik gebruikte kleine restjes vilt die ik toch nergens meer voor gebruik.

Cactus11

Knip een groot rondje uit het bruine lapje vilt. Je kunt hiervoor een bord gebruiken of een passer.

Cactus12

Knip een kruisje in het midden van het rondje. Neem het bruine borduurdraad en een naald en naai het draad volledig langs de rand van het rondje. Doe dit op bovenstaande manier. Een beetje zoals kleuters leren borduren op school ;-).

Cactus13

Zoals je kunt zien, wanneer je het borduurdraad aantrekt, komen alle randjes bij elkaar. Er ontstaat een soort buideltje.

Cactus14

Cactus15

Steek de cactus door het knipje heen en kijk of hij goed blijft zitten. Mocht hij nog wat te los zitten dan kun je hem met een paar steken vastzetten aan het bruine vilt. Let wel op dat je dit zo doet dat je het niet ziet.

Cactus16

Vul het buideltje met fiberfill, of in mijn geval met vilt. Wanneer hij goed vol zit trek je de draadjes strak aan waarmee het buideltje sluit. Leg er een knoop in.

Cactus17

Zo ziet je cactus er nu uit. Al heel erg schattig, maar we gaan hem nog iets meer oppimpen.

Cactus18

Cactus19

Met het gele borduurdraad naai je hele kleine steekjes in de cactus. Dit geeft het effect van de ‘naalden’. Steek je naald en draad door de cactus heen, leg er twee kleine knoopjes in en knip de draad af.

Cactus20

Cactus21

Cactus22

Knip uit de losse pols een vrolijk bloemetje in een kleur die je mooi vindt. Door wat meer diepte te geven aan het bloemetje kun je de blaadjes een beetje naar elkaar toeduwen en vastzetten met naald en draad. Vervolgens naai je ook het bloempje vast aan je cactus en hey! Je cactus is klaar!

Cactus23

Cactus24

Cactus26

En daar staat ‘ie hoor, the shinen tussen zijn cactus- en vetplantjes familie. Hij past er helemaal tussen. Ik vind het zo’n leuke en makkelijke manier! Het tofst vind ik vooral dat hij voor altijd blijft bestaan en ik er geen omkijken meer naar heb. Ik kan niet wachten om mijn cactus familie uit te breiden ;-).

En wat nog het allerleukst is? Je kan er ook nog een beetje mee knuffelen, want hij prikt niet. Veel plezier met maken!