Recept | Popcorn uit de Pan

Popcorn14

Het is weekend! Heerlijk! En dit weekend is Nick ook weer lekker vrij en hebben we een heel leuk bruiloftsfeest vanavond. Maar voor degenen die een fijn bankhang avondje gepland hebben, heb ik dé manier om lekkere en vooral vérse Popcorn te bakken. Zo uit de pan. De pan van San. Lees je mee?

Ja, ik hoor je denken. ‘Ik kan toch gewoon lekker zo’n zakje in de magnetron pleur eh.. gooien?’ WRONG! Nee, dat kan je niet. Want 1. Dat is gewoon niet lekker, 2. Voer uit de magnetron is ontzettend ongezond voor je (ik noem even straling die alles doodmaakt) en 3. Had ik al gezegd dat dat gewoon niet lekker is? Inderdaad! Let’s go!

Wat heb je nodig?

  • Pofmaïs
  • Olijfolie
  • Pan met deksel

Zoute Popcorn

  • Zeezout

Zoete Popcorn

  • Flinke klont roomboter
  • Flinke scheut poedersuiker
  • Wok

& Hoe bak je Popcorn uit de Pan?

Popcorn02

Oké, je neemt dus pofmaïs. Even een woord vooraf over de pofmaïs. Ik heb serieus hemel en aarde moeten bewegen om pofmaïs te vinden in de supermarkt. Nou ja, dat is niet helemaal waar natuurlijk maar ik kon het heel moeilijk vinden. Bij de gewone Albert Heijn winkels hier in Delft vond ik het niet. Ook niet bij c1000 en ook niet bij Ekoplaza. Misschien hebben ze het inmiddels wel, maar uiteindelijk vond ik het alleen bij de Albert Heijn XXL. Kortom, houd er rekening mee dat je even zal moeten zoeken.

Popcorn03

Men neme pofmaïs dus ;-).

Popcorn04

Zet de pan op hoog vuur en gooi hier een scheut olijfolie in en laat flink opwarmen. Laat de olie lekker heet worden, maar zorg ervoor dat hij niet gaat walmen.

Popcorn05

Meet ondertussen wat maïs af. Ik heb inmiddels wel geleerd dat je het best met kleine porties maïs kunt werken. Gebruik je teveel maïs dan verbrand de ene helft terwijl de andere helft nog niet gepoft is. Dat is zonde en vies. Ik neem zelf ongeveer 1/3 cup.

Popcorn06

Wanneer de olie lekker heet is gooi je de maïs in de pan. Doe de deksel op de pan en schud hem even flink heen en weer zodat elk maïskorreltje bedekt is met een beetje olie. Verspreid dan de maïskorrels netjes over de bodem van de pan.

Popcorn07

Zet de deksel zo op de pan dat hij nog een heel klein kiertje heeft waar wat lucht door kan. Houd wel echt de deksel op de pan, want die maïskorreltjes kunnen flink poffen dus dek je in voor blauwe ogen.

Popcorn01

Oeeeh! Het allerleukste is het wanneer het gaat poffen. Zodra je hoort dat de eerste korreltjes poffen zet je het vuur laag en wacht je af totdat het flink gaat poffen. Hoor je bijna niets meer, dan kun je de pan van het vuur halen. En wacht dan op het mooie cadeautje in je pan, want wat je dan ziet lijkt wel een klein wondertje! Een pan vol met HEEL veel popcorn! Yum!

Zoute Popcorn

Popcorn13

Dit is natuurlijk onwijs simpel. Strooi naar smaak een flinke hoeveelheid zout over de popcorn en schud de pan met de deksel erop nog even flink door.

Zoete Popcorn

Ik was nooit zo’n onwijze fan van zoete popcorn. Maar even serieus. Zelfgemaakte zoete popcorn is echt de bom!

Popcorn09

Gooi een flinke klont roomboter in de wok en laat rustig smelten. Laat het niet bruin worden.

Popcorn10

Voeg een beetje op gevoel een flinke hoeveelheid poedersuiker toe aan de gesmolten boter en voeg daarna de nog warme popcorn toe aan dit mengsel.

Popcorn11

Schep alles op laag vuur rustig door elkaar totdat het boter en suiker mengsel begint te karameliseren. Wanneer je de boel bruin genoeg vind…

 

Popcorn12

… Gooi je het in een bak en wacht je totdat het volledig is afgekoeld en gestold. Tenminste, als je kunt wachten ;-).

Popcorn17

Lieve mensen, ik wil nooit meer anders! Die vieze popcorn van de bioscoop? Ik pas ervoor en maak mijn eigen batch popcorn wel. Het is zo onwijs lekker en simpel om te maken! Ik kan niet wachten om meerdere smaakjes te gaan proberen en deze met jullie te delen!

Popcorn18

Oh ja en nog een laatste tip. Bewaar de pofmaïs luchtdicht in een zakje. Anders verliest de maïs vocht en gaat het popcorn bakken niet echt heel makkelijk meer. Ik bewaarde de hele inhoud van de zak in zo’n handig ziplock zakje van Ikea.

Ik wens je een heerlijke avond vol met veel popcorn plezier en natuurlijk: Eetsmakelijk!