Recept | Popcorn uit de Pan
Het is weekend! Heerlijk! En dit weekend is Nick ook weer lekker vrij en hebben we een heel leuk bruiloftsfeest vanavond. Maar voor degenen die een fijn bankhang avondje gepland hebben, heb ik dé manier om lekkere en vooral vérse Popcorn te bakken. Zo uit de pan. De pan van San. Lees je mee?
Ja, ik hoor je denken. ‘Ik kan toch gewoon lekker zo’n zakje in de magnetron pleur eh.. gooien?’ WRONG! Nee, dat kan je niet. Want 1. Dat is gewoon niet lekker, 2. Voer uit de magnetron is ontzettend ongezond voor je (ik noem even straling die alles doodmaakt) en 3. Had ik al gezegd dat dat gewoon niet lekker is? Inderdaad! Let’s go!
Wat heb je nodig?
- Pofmaïs
- Olijfolie
- Pan met deksel
Zoute Popcorn
- Zeezout
Zoete Popcorn
- Flinke klont roomboter
- Flinke scheut poedersuiker
- Wok
& Hoe bak je Popcorn uit de Pan?
Oké, je neemt dus pofmaïs. Even een woord vooraf over de pofmaïs. Ik heb serieus hemel en aarde moeten bewegen om pofmaïs te vinden in de supermarkt. Nou ja, dat is niet helemaal waar natuurlijk maar ik kon het heel moeilijk vinden. Bij de gewone Albert Heijn winkels hier in Delft vond ik het niet. Ook niet bij c1000 en ook niet bij Ekoplaza. Misschien hebben ze het inmiddels wel, maar uiteindelijk vond ik het alleen bij de Albert Heijn XXL. Kortom, houd er rekening mee dat je even zal moeten zoeken.
Men neme pofmaïs dus ;-).
Zet de pan op hoog vuur en gooi hier een scheut olijfolie in en laat flink opwarmen. Laat de olie lekker heet worden, maar zorg ervoor dat hij niet gaat walmen.
Meet ondertussen wat maïs af. Ik heb inmiddels wel geleerd dat je het best met kleine porties maïs kunt werken. Gebruik je teveel maïs dan verbrand de ene helft terwijl de andere helft nog niet gepoft is. Dat is zonde en vies. Ik neem zelf ongeveer 1/3 cup.
Wanneer de olie lekker heet is gooi je de maïs in de pan. Doe de deksel op de pan en schud hem even flink heen en weer zodat elk maïskorreltje bedekt is met een beetje olie. Verspreid dan de maïskorrels netjes over de bodem van de pan.
Zet de deksel zo op de pan dat hij nog een heel klein kiertje heeft waar wat lucht door kan. Houd wel echt de deksel op de pan, want die maïskorreltjes kunnen flink poffen dus dek je in voor blauwe ogen.
Oeeeh! Het allerleukste is het wanneer het gaat poffen. Zodra je hoort dat de eerste korreltjes poffen zet je het vuur laag en wacht je af totdat het flink gaat poffen. Hoor je bijna niets meer, dan kun je de pan van het vuur halen. En wacht dan op het mooie cadeautje in je pan, want wat je dan ziet lijkt wel een klein wondertje! Een pan vol met HEEL veel popcorn! Yum!
Zoute Popcorn
Dit is natuurlijk onwijs simpel. Strooi naar smaak een flinke hoeveelheid zout over de popcorn en schud de pan met de deksel erop nog even flink door.
Zoete Popcorn
Ik was nooit zo’n onwijze fan van zoete popcorn. Maar even serieus. Zelfgemaakte zoete popcorn is echt de bom!
Gooi een flinke klont roomboter in de wok en laat rustig smelten. Laat het niet bruin worden.
Voeg een beetje op gevoel een flinke hoeveelheid poedersuiker toe aan de gesmolten boter en voeg daarna de nog warme popcorn toe aan dit mengsel.
Schep alles op laag vuur rustig door elkaar totdat het boter en suiker mengsel begint te karameliseren. Wanneer je de boel bruin genoeg vind…
… Gooi je het in een bak en wacht je totdat het volledig is afgekoeld en gestold. Tenminste, als je kunt wachten ;-).
Lieve mensen, ik wil nooit meer anders! Die vieze popcorn van de bioscoop? Ik pas ervoor en maak mijn eigen batch popcorn wel. Het is zo onwijs lekker en simpel om te maken! Ik kan niet wachten om meerdere smaakjes te gaan proberen en deze met jullie te delen!
Oh ja en nog een laatste tip. Bewaar de pofmaïs luchtdicht in een zakje. Anders verliest de maïs vocht en gaat het popcorn bakken niet echt heel makkelijk meer. Ik bewaarde de hele inhoud van de zak in zo’n handig ziplock zakje van Ikea.
Ik wens je een heerlijke avond vol met veel popcorn plezier en natuurlijk: Eetsmakelijk!
14 september 2013 @ 8:06 am
Dat is toevallig! Ik maakte vandaag ook popcorn sinds jaaaaaren. Geloof zelfs dat ik het zelf nooit heb gemaakt, maar dat de laatste keer bij mijn ouders thuis was. Ik gooide voor zoete popcorn een klein beetje honing in de pan nadat de popcorn gepoft was, even schudden en klaar. Nog veel gezonder ook! De pofmais vond ik heel makkelijk bij de vormar (en supercoop). Het staat bij de groente afdeling en dan bij de gedroogd erwten en linzen.
14 september 2013 @ 9:58 pm
Het lijkt me leuk om te variëren, bijvoorbeeld popcorn met chili peper!
15 september 2013 @ 5:15 pm
Dit is zo lekker 🙂 Goede tip, ik heb meteen zin om het weer eens te gaan maken. Het is zo lekker makkelijk. Normaal ben ik heel erg van de zoute dingen, maar popcorn heb ik het liefst zoet. Lekker snaaien bij een film of tijdens het lezen van een goed boek.
15 september 2013 @ 7:08 pm
Ik vind vooral de combinatie van én zout én zoet lekker 😉
8 oktober 2014 @ 4:01 pm
Ik koop m’n pofmaïs bij de reformkraam op de markt,in de supermarkt is het inderdaad vaak lastig te vinden….
Zelf gemaakt is het veeeeel lekkerder, onze kinderen zijn er dol op.
20 maart 2015 @ 4:14 pm
Thanks voor dit recept nog, het is super lekker geworden!!
19 mei 2015 @ 4:06 pm
Probeer is honing popcorn 🙂
1 januari 2016 @ 5:04 pm
Lekker hoor! Ruim 2 jaar later dus wel mais bij de Ekoplaza. Ik heb het gemaakt met kokosolie.
18 februari 2016 @ 10:01 pm
Net de zoete popcorn gemaakt, super gelukt heel erg bedankt !
Ik ga nu snel verder eten voordat het op is !!
30 maart 2016 @ 4:39 pm
Voor het eerst popcorn gemaakt, superleuk. Popcorn lag gewoon bij de xenos
Inclusief leuke kartonnen bakjes, ideaal voor feestjes!
29 september 2016 @ 5:42 pm
Geen probleem met zoeken naar pof mais, op interne gekeken en meteen gevonden bij de Jumbo, pof mais van het merk Farmer, HEERLIJK.
8 augustus 2019 @ 2:49 am
I see you don’t monetize grastussenjetenen.nl, don’t waste your
traffic, you can earn extra bucks every month
with new monetization method. This is the best adsense alternative for any type of website (they approve all sites), for more details simply search in gooogle: murgrabia’s
tools
12 augustus 2019 @ 10:00 pm
God wat een irritante wijze van schrijven heb je. Adhd kip.
1 december 2019 @ 1:03 pm
Magnetron slecht voor je? Wat een onzin! Hier is wetenschappelijk bewijs voor dat dit niet ongezond is. Maar popcorn uit de pan vind ik lekkerder dan uit de magnetron.